Geschiedenis Pilat&Pilat

Het begon allemaal in 1973 toen het echtpaar Pilat een antiekwinkel opende. Daarin in werden antieke meubelen gerestaureerd en verkocht.

Hun dochter Kristien, die opgroeide tussen de antieke meubelen betrok zichzelf bij het bedrijf in 1998. Hierdoor ontstond Pilat & Pilat.

In 2000 werd de nieuwe ‘Famylje collection’ op de markt gebracht. Famylje is fries voor familie. Ieder meubel stuk is dan ook vernoemd naar iemand uit de familie.

In 1992 kwam meubelmaker Zarko Mandir samen met zijn gezin naar Nederland om te vluchten voor het oorlogsgeweld in zijn land. Meneer Pilat gunde hem een kans toen hij zag hoeveel passie Zarko had voor het vak. Hij deed veel ervaring op en bracht veel nieuwe ideeën op bij de familie Pilat.

Toen er in 2003 een einde kwam aan de oorlog in Bosnië zegt meneer Pilat een nieuwe mogelijkheid. Omdat er in Bosnië erg veel hout is opende hij hier een nieuw productiebedrijf. In datzelfde jaar richtte dochter Kristien haar eigen collectie op speciaal voor kinderen genaamd: Warber Kinder Meubels.

In 2011 heeft de familie Pilat ook een café geopend. Het café is gevestigd achter de showroom van Pilat & Pilat in Twijzel. Ze proberen hier een warme huiskamer gevoel te geven zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Buiten het eten en drinken om organiseren ze het hele jaar door activiteiten. Deze gaan bijvoorbeeld over onderwerpen zoals kunst, taste en fashion.

 

 

 

Geschiedenis Arco

 

Wouter van Ast besloot om in 1904 een eigen zaak te beginnen. Hij begon een boeken- en platenwinkel. Na 10 jaar kon hij zijn eigen lijstenfabriek bouwen. Het inlijsten van schilderijen gaf het de kans ook in glas te gaan handelen. In 1927 verhuisde het bedrijf naar Winterswijk.

Wouters oudste zoon, Arend Cornelis, werkte samen met zijn 3 broers in het familiebedrijf. Toen Wouter in het begin van de Tweede Wereldoorlog met pensioen ging, werd Arend de nieuwe directeur.

Het bedrijf werd in drie delen opgesplitst, twee fabrieken en een handelsfirma. De twee fabrieken gingen eind jaren ’60 weer samen met de naam Arco.

Toen Willem van Ast bij het bedrijf kwam, bracht hij het modernisme met zich mee.

De belangrijkste verandering die het bedrijf meemaakte begon in 1967. Toen Willem in het bedrijf kwam werden er eigentijdse ontwerpers, zoals Arnold Merckx, van buitenaf ingeschakeld. Arnold Merckx had niet alleen een belangrijke rol als ontwerper maar hij had ook een belangrijk aandeel in het bepalen en ontwikkelen van de identiteit van Arco. Later kwamen ook samenwerkingen met Charles Marks en Burkhard Vogtherr tot stand.

Sinds 2011 heeft Jorre van Ast de leiding binnen het familiebedrijf.